ΠΆΡΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΟΎ ΝΕΎΡΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΌ ΑΣΘΕΝΉ ΩΣ ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΝΌΣΟΥ ΣΧΕΤΙΖΌΜΕΝΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙ-MOG ΑΝΤΙΣΏ- ΜΑΤΑ (MOGAD) - ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΎ

Συγγραφείς

  • ΓΑΛΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
  • ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΠΡΑΤΤΟΣ Νευρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Αθήνα, Ελλάδα
  • ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΓΚΟΥΓΚΑ Νευρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Αθήνα, Ελλάδα
  • ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΣΙΜΑΚΙΔΗ Νευρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Αθήνα, Ελλάδα
  • ΜΑΡΙΑ ΓΟΝΤΙΚΑ Νευρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Αθήνα, Ελλάδα
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΡΤΟΣ Νευροανοσολογία, Τζάρτος Νευροδιαγνωστική, Αθήνα, Ελλάδα - 2η Νευρολογική κλινική, «Αττικό» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, Ελλάδα
  • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΤΣΑΛΗΣ Νευρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Αθήνα, Ελλάδα

Λέξεις-κλειδιά:

αντι-MOG, MOGAD, απαγωγό νεύρο, κρανιακή μονονευρίτιδα

Περίληψη

 Εισαγωγή:

Τα αντισώματα έναντι της μυελινικής γλυκοπρωτεΐνης των ολιγοδενδροκυττάρων (anti-MOG) είναι πλέον μια από τις  αναγνωρισμένες αιτίες των απομυελινωτικών συνδρόμων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Είναι επίσης γνωστό ότι η εύρεση anti-MOG αντισωμάτων εμφανίζεται με υπεροχή στα απομυελινωτικά σύνδρομα των παιδιατρικών ασθενών. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ένα ολοένα και μεγαλύτερο φάσμα κλινικών συνδρόμων που σχετίζονται με τα αντισώματα αυτά, στοιχειοθετώντας έτσι τη Νόσο Σχετιζόμενη με anti-MOG Αντισώματα (MOGAD).

 Περιγραφή περιστατικού:

Το περιστατικό που περιγράφεται αφορά σε παιδιατρικό ασθενή 2,5 ετών, που εμφάνισε αιφνίδια πάρεση της έκτης εγκεφαλικής συζυγίας αριστερά. Από τον παρακλινικό έλεγχο ανιχνεύθηκαν IgG1 anti-MOG αντισώματα στον ορό  χωρίς κάποιο άλλο παθολογικό εύρημα. Ο ασθενής βελτιώθηκε κλινικά έπειτα από τη χορήγηση αγωγής με μεθυλπρεδνιζολόνη.

Συμπέρασμα:

  Το περιστατικό αυτό εισάγει τη μονονευρίτιδα του απαγωγού νεύρου στο ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων της MOGAD και υπογραμμίζει την ανάγκη για έλεγχο των anti-MOG αντισωμάτων σε περιπτώσεις παιδιών με κρανιακή μονονευρίτιδα. Από ότι γνωρίζουμε πρόκειται για την πρώτη περιγραφή παρόμοιας βλάβης.

Λήψεις

Δημοσιευμένα

07-11-2023

Τεύχος

Ενότητα

Αναφορές περιπτώσεων